Дряновския манастир - Дряново | bgmanastir.com - снимки, точна информация

Дряновския манастир

Дестинация: Дряново

Дряновския манастир е разположен в една много красива местност, между реките Дряновска и Андъка, на 5 км. югозападно от град Дряново. Природата сред която се шири мъжкия метох е изключително дива и живописна - високи хълмове, стръмни скали, гъсти гори, буйна растителност и страшни пещери.


Той е създаден по времето на Второто българско царство, при управлението на цар Калоян. На два пъти е бил разрушаван от турските войски и на два пъти изграждан отново. В миналото отначало самата църква се е намирала в близост до паметника, който днес е в началото на отбивката за манастира. Едва след това, след двете злощастни нападения и разграбвания от турците, е била възстановена на днешното си място през 1845 година.


Дряновският манастир играел особено важна роля в духовния и религиозен живот на българите. Тук много хора са намирали убежище и са били спасени от гонещите ги турски потери. Днес върху едната стена от страната на главния вход на църквата има следи от две дупки, които са от турски оръдия, останали от времето на османските нападения след 1876 година. Един от свещениците ни сподели, че те нарочно не са били оправени при реставрирането на храма, за да си личат и да се помни миналото и жестокостите извършени над манастира.


Вътрешният интериор на божия дом е изключително красив и богат на стенописи и икони. Точно зад храма се открива гледка към буйната и дива природа на местността. От мостчето над преминаващата точно до манастира река са хвърлени множество монети - това е така, защото тук съществува поверието, че ако застанеш на това мостче, хвърлиш една паричка и си пожелаеш нещо, желанието ти ще се сбъдне.


Природата около манастирски комплекс е подходящо място за почивка и отдих, далеч от грижите и проблемите. Тук се предлагат места за спане и хранене, така че всеки човек може да остане за повече от няколко часа. А аз мога само да ви пожелая приятно прекарване.

Описание на местоположението:
на 5 км югозападно от град Дряново

За автора:
Диляна Котоманова

Категории: Религия , Храм , Манастири

Местоположение

Коментари

>> Напиши коментар

Няма коментари за тази обява.
Напиши коментар
затвори
Вашите имена:

Текст:
Моля, попълнете кода от картинката:
   
изпрати
Напиши коментар
затвори

Коментара е добавен успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Докладвай тази обява
затвори
Благодарим ви за проявената инициатива.
Моля, опишете накратко за какво докладвате:
изпрати
Докладвай тази обява
затвори

Съобщението е изпратено успешно.
Благодарим ви за отделеното време.
Забележителности в основните туристически дестинации на България
Партньори